Organizacja w kuchni jest niezbędna do sprawnego gotowania. Na pewno znajdziecie właściwe miejsce na wszystkie przyprawy czy inne niezbędne rzeczy, jeśli poświęcicie więcej uwagi na to, gdzie każdy element umieścić. Ponadto uporządkowanie rzeczy w kuchni znacznie ułatwi wam pracę i pomoże w efektywniejszym wykorzystaniu czasu i wysiłku podczas przygotowywania przepisów.
Inteligentne przechowywanie pomaga zachować świeżość żywności na dłużej. Dzięki temu możecie cieszyć się pysznymi aromatami, bez obawy, że szybko się przeterminują.
Jak przechowywać przyprawy?
Przyprawy to składniki, które każdy z nas ma w kuchni. Sprawiają, że dania stają się jeszcze smaczniejsze i bogate w ciekawe aromaty. Dlatego warto zwrócić na nie uwagę i starannie zorganizować je w kuchni. Istnieje kilka sposobów na przechowywanie przypraw:
Pudełka na przyprawy
Pudełka te mają często szczególny wygląd i do wyboru są takie o orientalnym designie, które przypominają nam o miejscu pochodzenia tych różnorodnych smaków. Znajdziecie je w szerokiej gamie kolorystycznej, są obsypane uroczymi detalami i z pewnością będą atrakcją w waszej kuchni. Przypominają małe gablotki i można je z łatwością umieścić w dowolnym miejscu na blacie lub na jednej z szafek w kuchni. Koniecznie muszą być widoczne!
Pojemniki z podpórką
Aby nadać kuchni szczególny wygląd, można wybrać pojemniki z podpórką. Są one kompaktowe, nie zajmują dużo miejsca, a wszystkie przyprawy będziecie mieli w jednym miejscu. Będziecie mogli cieszyć się większą funkcjonalnością, a wasze przyprawy zachowają swój smak i aromat na dłużej. Ponadto, niezależnie od tego, co gotujecie, zawsze będziecie mieć wszystko, czego potrzebujesz pod ręką.
Pojemniki umieszczone na półkach
Możecie stworzyć specjalne miejsce dedykowane dla przypraw. Mała półka w stylu rustykalnym może całkowicie odmienić atmosferę wasze kuchni. Świetnie się integruje, jeśli kuchnia już jest zaaranżowana w stylu romantycznym, skandynawskim lub vintage. Możecie ją udekorować zasłonami w kratę lub drobnymi kwiatowymi akcentami dla uzyskania specjalnego efektu. Ułóżcie na półce kilka pojemników na przyprawy, a będziecie mieć swój własny kącik pysznych aromatów.
Organizacja podstawowych produktów spożywczych w kuchni
Zalecamy długoterminowe przechowywanie podstawowych produktów spożywczych, dzięki czemu będziecie mieli pewność, że zawsze macie pod ręką wszystkie składniki, jakich potrzebujecie do swoich ulubionych potraw, zaoszczędzicie czas i jeszcze lepiej zorganizujecie swój budżet. Ale jak mogą one pozostać dłużej świeże?
Makaron
Makaron może być przechowywany do 2 lat, jeśli jest suchy. Wybierzcie metalowe pudełko, o kształcie dostosowanym do rodzaju makaronu, którego używacie. Najlepiej, jeśli takie pudełko ma szczelne zamknięcie. Jeśli nie, możecie przechowywać je w oryginalnym opakowaniu, a następnie włożyć do metalowego pudełka.
Mąka
Mąkę przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wskazane jest, aby nie stało w pobliżu żywności, która wydziela silny zapach. Jeśli jest prawidłowo przechowywana w pomieszczeniu, może być używana bez problemów przez rok, a przechowywana w lodówce, do dwóch lat.
Ryż i cukier
Te dwa produkty mają nieograniczony okres przydatności do spożycia. Można je przechowywać łatwo i bez większego wysiłku. Dla ryżu wybierzcie szczelny pojemnik lub nawet woreczek z naturalnego włókna. Dzięki temu ochronicie go przed wilgocią i światłem, a smak pozostanie niezmieniony.
Chleb
Chleb dobrze jest przechowywać w pudełku lub papierowej torbie, aby nie przyciągał wilgoci. Powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, nigdy w lodówce. Istnieje wiele pudełek na chleb, które mają atrakcyjny design i będą świetnie wyglądać w waszej kuchni.
Do wyboru macie wiele metod przechowywania, więc dowiedzcie się, jak skutecznie przechowywać przyprawy i żywność. Ponadto, zawsze wybierajcie pojemniki o ciekawym wyglądzie, które ładnie wkomponują się w styl waszej kuchni.